søndag 30. januar 2022

Abigail Dean: Jente A Roman 2021


 

"13 år gamle Lex ligger lenket fast i en illeluktende, fuktig seng. Rommet er iskaldt og forsøplet, vinduene dekket for med papp og Lex selv er underernært og forslått. I senga ved siden av ligger lillesøsteren Evie i en enda verre forfatning. Lex innser at de kommer til å dø om hun ikke gjør noe. På mirakuløst vis klarer hun å rømme, og får varslet politiet. Da politiet kommer til det råtne og stinkende huset har «fangevokteren» - faren til Lex - tatt livet av seg, mens den tafatte moren sitter og hylgråter over liket hans."

Denne dramatiske og grusomme historien bygger på en virkelig hendelse i USA. 

Handlingen er lagt til Hollowfield i England, nærmere tjue år etter at Lex klarte å rømme. Lex er utdannet advokat i New York. Hun får nå beskjed om at moren er død. Hun har sittet i fengsel siden barna ble funnet. Moren har bedt henne om å være testamentfullbyrder. Lex bestemmer seg for å gjøre om skrekkens hus, barndomshjemmet, til et senter for barn. Nå trenger hun underskrift fra søsknene. De er spredd, da de ble adopter bort til ulike familier.  Etter hvert som hun finner fram til dem, som ble kalt Jente A, Gutt B osv, dukker minnene fram fra barneåra. Både de gode, fra før foreldrene begynte sin grove mishandling, senere til  de verst tenkelige forhold og i tida etterpå. Men i møte med søsknene viser det seg at ikke alle har samme minner. Det handler om å kunne frigjøre seg fra frykten og komme videre, om redsel som aldri forsvinner, men også om kjærlighet mellom søsken. En sterk bok om vanskelighetene med å komme seg videre etter et mareritt. En tøff thriller der grusomhetene har skjedd, men de forsvinner ikke . En historie som jeg gjerne anbefaler å lese. 

Gursli Berg forlag
2021
443 sider 
Oversatt av Kirsti Vogt
Lånt på biblioeket 

4 kommentarer:

  1. Oy, dette høres heftig ut, vet nesten ikke om jeg tør å lese den. Var det spennende å lese, eller var det bare ekkelt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Boka er ikke ekkel, ikke grusom, sjøl om det som har hendt var det. Det er en gripende "oppsummering" av hvordan de ulike personene reagerer etter overgrep.

      Slett
  2. Girl A leste jeg i fjor og jeg likte den godt. Men boken er ikke en spenningsroman, men en helt vanlig roman. Det er noen ubehagelige flashbackscener fra barndommen, men boken er ikke ekkel. Godt språk og interessant hovedperson. Kunne bare ønske den var litt mer spennende ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg savnet ikke mer spenning, syns den var helt grei. Men enig med deg i at den var godt skrevet og interessant.

      Slett