torsdag 27. januar 2022

Karolina Ramqvist: Bjørnekvinnen Roman 2020


 

"En altoppslukende roman som gir et historisk perspektiv på hva det vil si å være kvinne, fra en av Sveriges ledende feminister og forfattere."

En forfatter hører en spektakulær historie som skjedde i 1542 og blir sterkt grepet av det hun får innblikk i. Det er historien om den unge, franske adelskvinnen Marguerite de la Rocque , som legger ut på en ekspedisjon til Nord-Amerika. Men på reisen skjer noe som fører til at hun blir forvist til en øy, ene og forlatt. Det er vanskelige forhold på øye, deriblant finnes farlige dyr. Hun har en pistol, noen kniver og en bibel.  Sammen med historien om Marguerite finnes et bilde, visstnok et kobberstikk, som viser Marguerite med våpen og to døde bjørner. Dette bildet blir en besettelse for forfatteren, som nå vil skrive om henne. Hun kaller henne bjørnekvinnen.

Forfatteren blir så grepet av Marguerites liv og historie, at hun ser henne for deg både natt og dag. Hun ser klærne hennes, hvordan de ser ut etter kampen med bjørnene, blodig og sønderrevet. Hvordan hun klarte å overleve i en hule. Hun leser hva som er skrevet om henne tidligere. Mange har skrevet om Marguerite de la Rocque, blant annet Marguerite de Navarre, Andre Thevets og Elisabeth Boyer. Når hun nå ønsker å skrive om den spesielle hendelsen, bruker hun disse kildene.  Men dette er ikke nok, hun reiser til Frankrike for å drive litterært detektivarbeid.  Hun tar med sin tenårsdatter på turen. 
Etter hvert som hun setter seg inn i Marguerites liv, blir hennes eget liv en del av historien. Det er kvinneperspektivet som kommer fram, og det blir en fortelling om generasjoner, ensomhet, eksil og det å være kvinne. Og om mannlig vold. 

En velskrevet og dramatisk roman. Sammeblandingen av bjørnekvinnens historie og forfatterens egne tanker og holdninger er gjort på en måte som gjør at leseren vil ha mer og mer. En bok jeg anbefaler! 

Gyldendal
202
336 sider
Oversatt av Andreas Eilert Østby
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Denne boken gjorde inntrykk på meg også. Tenk å kunne skrive som Ramquist .. :) Liker januartegningen din!

    SvarSlett
  2. Jeg lot meg også rive med av denne boken, og likte den godt :)

    SvarSlett
  3. Ja, denne boka var fantastisk bra :)

    SvarSlett