torsdag 21. april 2022

Serhij Zjadan: Anarchy in the UKR (Ukrainsk roman)


 

Dette er en poetisk road trip gjennom Ukraina fra 1980 til i dag. Forfatteren skriver om oppvekst i et land, fra det var styrt som en delstat av Sovjet, til Sovjetunionens fall og frigjøring. Det er fokus på  kampen for frihet, for enkeltpersoner og for et samla Ukraina. Den første delen handler om forfatterens oppvekst og møte med mennesker i ulike situasjoner.  Den sovjetiske agitasjonen oppdro folket til stor fellesfølesle, gjennom flagg, bannere, store oppslag og store taler til store folkemasser, noe forfatteren husker som sin første stolthet, sin private sosialisme. Det handler om musikkglede og stolthet over byen og de store byggverka, og det handler om festing og rus, svartebørshandel.

Den andre delen handler om hans møte med de prorussiske opprørerne i Donbas. Her er det kontrollposter over alt, nye svarte våpen og sandsekker. Her samles folket om "den lykkelige kommunistiske framtida", med Lenins bilde på veggen. Men her er også de som en ny verden. Her er det stadig mennesker som blir drept, mange flykter. Beboerne i en og samme by kommer ikke til gjensidig forståelse, selv om alle parter ønsker frihet. Frihet kan nemlig tolkes ulikt. 

" Over flystripa ligger en hetedis. Over Donbas er det mye sol og mye luft. Det burde være nok til alle."

Zjadan avslutter boka si med flere sider som handler om frihet, hva frihet er, Han reflekterer over hva frihet betyr for mennesket. Disse 20 sidene er så viktige og bra formulert, at de kan stå for seg selv.

" Voksenlivet gir ikke mye rom for virkeliggjøring av alle de drømmene du hadde i barndommen. Drømmen om den totale frihet, om fravær av alt som holder deg tilbake og hindrer deg, dette fosrvinner som noe av det første. Og det krever uvanlig stort mot å bevare denne drømmen gjennom livet. "

En svært interessant bok fra et splittet land i krig.

pax forlag
2017
255 sider
Oversatt av Dagfinn Foldøy
Lånt på biblioteket.

1 kommentar:

  1. Hei! Jeg driver akkurat og leser boka Mesopotamia av samme forfatter, som kom ut på norsk i 2018. Den er en hyllest til den vakre byen Kharkiv. Ganske tragisk at den byen nå er ved å bombes sønder og sammen. Jeg fikk den som leseeksemplar, men den har bare blitt stående i bokhylla til nå. og i dag den 26. skal den republiseres så jeg.

    SvarSlett