fredag 27. mai 2022

Anne Holt: Det ellevte manus (Krim)


 

Fra forlaget: "En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, for lengst pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake. Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en tilfeldig bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp. På Norges største forlagshus har den unge redaktøren Ebba Braut bare vært fire dager i ny jobb da pandemien rammer for fullt. Fra et trangt hjemmekontor blir hun satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert. Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt. " 

Det er en stund siden jeg las krim av Anne Holt, men er glad for at jeg er igang igjen. Dette var en krim som passet meg nå. Ingen brutalitet, ingen grusomme beskrivelser av vold og død. En historie med mennesker med ulik skjebne, fortalt i saklige, rolige vendinger. Leseren blir godt kjent med den noe rare Henrik Holme, som ikke kjenner seg vel sammen med damer, unntatt Hanne Wilhelmsen. Den fremadstormende unge redaktøren Ebba, er et friskt pust, og graveren og den nylig avdøde  "gærne-Astrid" er to mennesker en blir nysgjerrig på. Historien om den mystiske Elspeth er cluet i boka. Mange mennesker, mange skjebner, som viser seg til slutt å være mer sammenknyttet enn en ante. 

Boka ble nominert til Rivertonprisen og ble vinner av Sølvkniven i 2022



Gyldendal
2021
411 sider
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg stått på vent på bib siden den kom. I dag skal jeg kjøpe den på salg til 99,- på ARK. Fortsatt lang ventetid på bib. "Alle "sier det dette er den beste hun har skrevet på mange år.

    SvarSlett
  2. Bra bok som jeg likte godt. Synes denne er en av hennes beste bøker.

    SvarSlett