tirsdag 24. mai 2022

Ruta Sepetys: En spire av håp (Roman)

"Femten år gamle Lina er en litauisk jente som lever et vanlig liv – helt til sovjetiske offiserer trenger seg inn i hennes hjem og river familien hennes fra hverandre. Hun skilles fra sin far og tvinges om bord på et fullpakket tog, mens Lina, moren, og lillebroren sendes avgårde til en arbeidsleir i Sibir, der de tvinges til å kjempe for livet. Lina finner trøst i sin kunst, og dokumenterer hendelsene gjennom tegning. Hun risikerer alt ved å legge inn ledetråder i tegningene om hvor hun befinner seg, og gir dem videre i hemmelighet i håp om at tegningene vil finne veien til farens fangeleir. Men vil styrke, kjærlighet og håp være nok til å redde Lina og hennes familie?"

En spire av håp er lagt til 1941, og er en uforglemmelig fortelling basert på førstehånds familieberetninger og overlevendes minner. De vanvittige utrenskingene som skjedde i flere sovjetiske stater under Stalins styre, var rene folkemord. Baltikum var en del av dette, og denne fortellingen gir et godt bilde av de grusomme forholdene folket led under både under reisen og ikke minst under forholdene i leirene i Sibir. 

En historie som er godt beskrevet, grusomt og hjerteskjærende, men også med varme og håp. Forstår godt at dette er blitt en internasjonal bestselger. Og med dagens krigshandlinger fra en despot som ligner mye på Stalin, er den så absolutt aktuell.


Cappelen Damm

2020

350 sider i pocketutgave

Oversatt av Jana Kristensen

Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne høres fin ut Åslaug, jeg noterer den bak øret :)
    Ønsker deg en riktig fin helg!

    SvarSlett