lørdag 21. mai 2022

Kristin Vego: Se en siste gang på alt vakkert (Noveller)

 


Forlaget skriver at: «Kvinnene i Se en siste gang på alt vakkert står alle overfor noe ukjent, en side av tilværelsen som de ikke har erfaring med fra tidligere. De ni novellene handler om begjær og ensomhet, om tap og tilgivelse. Men også om det vakre som viser seg i glimt, det hellige og alminnelige som åpenbarer seg blant livets tilfeldigheter».

Vego fikk Tarjei Vesaas kritikerpris for debuten, og  juryens begrunnelse sier: «Kristin Vegos noveller foregår alltid i et sanselig og nærværende nå. Og midt i denne sansbare virkeligheten, blant lukten av våt ull og fornemmelsen av iskald, fuktig vinterluft, skjuler det seg øyeblikk av stor skjønnhet, en skjønnhet som ikke helt lar seg fatte eller fange.»

En allsidig novellesamling. Det står en engel og lyser, hun minner om alle hun hadde kjær. En ung jente oppsøker en venninne fra ungdomsårene, nå bosatt i England, En annen opplever en dag i Roma sammen med en mann hun ikke kjenner. Vi møter kvinner som opplever samlivskrise, andre opplever at verden er forandret via en bevgelse som kaller seg RealLifeNow.  Mange er på reise. Det er ni noveller, og de handler om kvinner som opplever noe nytt, noe de ikke har erfart før. Men det handler om hverdager også, og temaet er begjær, ensomhet, tap og tilgivelse. 

Det som preger novellene er at hele sanseaparatet tas i bruk. Vi opplever sterke møter med følelser og lys, farger og lukt. Vi dras inn i dette slik at vi på en måte er der det skjer. Stemningsfullt og vakkert. Gyldendal
2021
131 sider, 9 noveller
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar