mandag 9. mai 2022

Tyra Teodora Tronstad: Det finnes ingen grenser for gult (Roman)


 "Sigrid legger ikke så godt merke til gamle folk. Hvorfor skulle hun det? Men en dag kolliderer hun inn i den eldre, skrøpelige Marika og velter henne nesten over ende ved matbutikken. Marika er ikke frisk, hun feiler omtrent alt, og Sigrid tilbyr å bære handleposene hennes hjem. Det blir starten på et vennskap.

Hva er det med Marika som gjør at Sigrid fortsetter å besøke henne, fortsetter å bære handleposer? Er det fordi Marika har malt bilder hele livet, er det fordi hun ble maler trass i alt? I hvert fall sier Marika til Sigrid at det er mye som står i veien for den som vil skape noe, men det som står i veien, må man kaste til helvete og ut."

Når Sigrid kommer inn i Marikas hjem, møter hun dårlig lukt, søppel og rot på kjøkkenet, og det er skittent over alt. Det er tydelig at Marika ikke klarer å ta vare på seg selv. Og hun har ingen hjelp fra helsevesenet. Sigrid kjenner at hun ikke klarer å gjøre mye med dette, hun har nok med full jobb, to barn og en arbeidsløs mann. Men det er noe med Marika som gjør at hun vender tilbake, uke etter uke. Marika arbeider med store malerier i atelieret sitt. Hun klarer nesten ikke å komme seg dit, men hun skal fullføre disse. Det er hennes store mål. Sigrid skriver dikt, og på en måte forstår de to damene hverandre. Men likevel føler Sigrid ofte at hun trenger seg på. Og noen ganger møter hun låst dør.

Det handler også om helsevesenet i Norge. Det er ikke mange som kjenner den aldrende damen i det store huset, og da hun ikke er særlig velvillig til å ta imot hjelp, blir hun rett og slett glemt. Er redd for at dette kan skje med flere enn Marika.

Jeg likte boka veldig godt, og koste meg med det rare vennskapet mellom de to kvinnene. De er begge kunstnere, og derfor håpet jeg det skulle bli litt mer om hva som drev de framover, ikke minst Sigrid, der vi hører lite om hennes diktskriving. Marikas historie, fra valget om å bli kunstner i et miljø der dette var lite påaktet, var gripende.

En velskrevet vakker roman, både seriøs og munter. Anbefales for de som liker å lese om vennskap mellom generasjoner
 
Aschehoug
2022
187 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne likte jeg også veldig godt, kjekt at vi er enig her :)

    SvarSlett