mandag 13. juni 2022

Lars Vik: Bjørg Viks vei (Biografi)"I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne.
Boken gir et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter. I spennet mellom liv og diktning trer det frem et menneske av uvanlig format, med store ambisjoner og stort gjennomslag. Men den viser også suksessens pris.
Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre."


Forfatter Lars Vik ble for biografien om sin mor Bjørg Vik tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2021. – Herlig lesning, sier juryleder Per Qvale. – Årets vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris har skapt et rikt portrett, som med sin rause åpenhjertighet utmerker seg i biografilitteraturen, også med sin språklige rikdom.

Dette er en varm skildring av ei mor, som dikter og menneske. Det er ikke alltid lett å være sønn eller datter av en kunstner med så mange facetter, en kvinne med sterke følelser, både med god tro på seg selv, og mangel på selvtillit. Med store drømmer og et stort, livsnødvendig behov for å skrive.

Dagbøkene hennes, som er en del av bakgrunnsmaterialet for biografien, forteller om en kvinne som leter etter steder der hun kan være alene og skrive, uttrykke alt hun bærer på, allerede som ung jente. Som sønn vil det naturligvis være mange sterke minner å trekke fram, fra hverdagsliv, samliv på godt og ondt. Hvor mye skal "utleveres" av det personlige. Hvor mye skal han ta med av det private for å gi det rette bildet av moren. Bjørg Vik var et lekende menneske, men ønsket ryddighet og orden. Og hun kunne gå rett ned i dypeste depresjon med stort forbruk av alkohol, noe som ble hjerteskjærende smertefullt for de nærmeste. Det er nettopp denne balansen Lars Vik har funnet i biografien om sin mor. Han har valgt å "slippe henne til" innimellom i skrivinga. I kursiv kommer hun med tenkte innspill nå og da. For eksempel spør hun om han virkelig skal ta med hennes nedturer som førte til innleggelser på psykiatrisk institusjon.

Lars Vik tar for seg morens litterære verker, og vi får innblikk i flere av de. Gjennom disse finner han spor etter det levde livet i bøker og skuespill. Vi følger hennes utvikling og måloppnåelse, hennes frihetslengsel og festglede. En mangfoldig kvinne, en spennede forfatter, som jeg merket meg tidlig. Har lest både romaner og noveller av Bjørg Vik, og de satte spor. Hun var tidlig ute med å sette fokus på samtid i kvinneperspektiv. Skuespillet To akter for fem kvinner , som ble en stor suksess, fikk blant anna denne kritikken :"En nøkkel til suksessen ligger antagelig i det at Vik på så dyktig vis tok for seg kvinnefrigjøringens kjerneproblemer, og slik skapte et feministisk signaturdrama samtidig som karakterene er så sammensatte og nyanserte."

Fikk lyst til å sitere fra En håndfull lengsel fra 1979: "Det fins litt lykke. Du kan nøye deg med det du har. Du kan lete etter litt mer og betale det den koster. Det fins litt lykke. Det er alt." Noe til ettertanke.

En biografi jeg satte stor pris på å lese.

Cappelen Damm
2021
370 sider
Lånt på biblioteket


1 kommentar:

  1. Ja sant denne var fin? Godt å høre at du har kost deg med den, håper flere sånne bøker kommer vår vei :)

    SvarSlett