lørdag 11. juni 2022

Ragnar Jonasson: Mørket (Krim)


 

Fra forlaget: Politietterforsker Hulda Hermannsdóttir i Reykjavík blir mot sin vilje tvunget til en tidlig pensjon. Hun gruer seg til ensomheten, og minnene fra hennes mørke fortid som truer med å komme tilbake for å hjemsøke henne. Men før hun slutter i politiet får hun to uker på seg til å løse en siste uløst sak som hun selv får velge. For Hulda er hun ikke i tvil om hvilken sak hun bør velge og gjenopptar til stor misnøye fra tidligere politietterforskere saken om den russiske kvinnen hvis håp om asyl endte på den mørke, kalde kysten av et ukjent land. Snart oppdager Hulda at en annen ung kvinne forsvant samtidig, og at ingen forteller henne hele historien. Hulda vil finne morderen, selv om det betyr at hennes liv settes i fare.

Hulda er i slutten av sekstiåra. Hun elsker arbeidet sitt som politietterforsker, men nå har hun uten forvarsel blitt sagt opp, da en yngre, mannlig kollega er på vei inn.
Hulda har et par uker på seg før hun må pensjonere seg, og griper sjanen til å dukke ned i en uløst sak. For et par år siden ble en kvinnelig, russisk asylsøker funnet druknet i en avsidesliggende vik på Island. Politiet konkluderte med at dødsårsaken skyldtes selvmord eller ulykke, noe Huldas magefølelse sier er feil. Hulda begynner å grave i saken og raskt ut at politietterforskningen var dårlig og mangelfull.
Hun bestemmer seg for å gjøre det hun kan for at den avdøde får rettferdighet. Men når hun graver i saken, blir hun også konfrontert med egen mørk forhistorie.

En dyster, mørk historie, med kald og dystert landskap som bakteppe. Ulike innfallsvinkler gjør historien spennede og interessant. Den går også i dybden på hvordan samvittighet og ønske om rettferdighet påvirker menneskets handlinger. Sjelden å lese en slutt som er så opprørende.

Det er ikke ofte jeg henger meg opp i språket i krimbøker, men kjente at jeg reagerte på en del forslitte uttrykk og klisjeer. Og når disse allerede er der fra første side, klarer jeg ikke helt å overse dem.
Dette er første bok i en trilogi, og avsluttes med en smak av første kapittel i bok nr to. Er ikke så sikker på om jeg kommer til å lese de to neste, da det er så utrolig mye krim å velge i hele tiden.Goliat forlag
2021
298 sider
Oversatt av Thomas Heggen
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar