tirsdag 21. juni 2022

Runa Fjellanger: Ingen gjenboer (Roman) 2021


 Fra forlaget:"Sara vet akkurat hvor mye hun skal be om, det er det som skiller henne fra de andre, fra venninnene og kollegene, kvinnene som stadig blir forlatt, som er røde rundt øynene når de kommer pa. jobb en tidlig morgen, som har grått sa. mye at ingen concealer kan dekke over det. Hun vet hva de gjør feil; de ber om for mye.

Sara er 35 år, bor i en leilighet i Oslo sentrum og jobber som kommunikasjonssjef i næringslivet. Hun lar ingenting skje uten at hun allerede har forestilt seg det, slipper ingen helt inn eller lar dem få makt over henne. Sara har sterke meninger om det meste, særlig om relasjoner mellom kvinner og menn, om kvinner generelt, om kjønn, sex og kropp. Men da hun møter Jonathan, er det noe som endrer seg. Plutselig må Sara tenke seg om før hun svarer. Jonathan kommer fort tett innpå henne, og Sara mister kontrollen. "Ingen gjenboere" er en roman om begjær og forelskelse, og om trangen til å gjennomskue alt rundt seg uten selv å bli sett."

Sara har alltid vært sterk og har hatt sterke meninger . En kvinne av sin tid, tenker jeg. Men når forelskelsen og begjæret brått overtar, blir hun noe satt ut. "Hjertet åpner og lukker seg som et kamskjell. Lenge kniper det igjen, men står plutselig vidåpent, klart for noe nytt." Hun glemmer tid og sted, men klarer likevel ikke å overgi seg helt. Til slutt bestemmer hun seg for å lukke kamskjellet. Hun leter etter feil hos Jonathan, og finner mange. Og lar de overskygge alt det positive. Hun må ha kontrollen tilbake. 

Jeg syns at Runa Fjellanger har fått fram hvordan Sara vakler når hun plutselig bare er forelsket, og alt er så himla bra. Kan hun stole på at dette varer, her må det finnes noe hun ikke ser, for hun vet jo alt om dette, egentlig. En liten roman med plass for ettertanke. Oktober forlag
2021
188 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Flott omtale! jeg likte denne sånn passe, men bedre enn debutromanen hennes. Kjekt å lese omtalen din, og blåse støv av tankene om boken. Ha en fin st.hans-kveld Åslaug!

    SvarSlett