"Rom 66 er en forfriskende og intelligent roman av Hedda Robertsen, om fem kvinner, flukt og forsoning, og om å finne nye forbindelser der man minst venter det.
Hovedpersonen i Rom 66 er en ung forfatter som lengter vekk fra Oslo. Hun vil søke askese i et fransk kloster. Underveis møter hun fire kvinner, alle med sine grunner til å forlate livene de lever.
Chris er alenemor om dagen, stripper om kvelden. I klubben går hun under navnet Alice. Cléo er resepsjonist og jobber på et strandhotell i Frankrike. Iris er nonne, og hver morgen tar hun på seg den sorte drakten og går til bønnen med bøyd hode. Emma er kunstner og bor i London med arkitekten James.
De fem møtes på Journeys End Hotel, strandhotellet der Cléo jobber. Der finner de sammen rundt et bål i hotellhagen. Flammene knitrer, månen gløder, og kvinnene deler sine historier om kjærlighet, sorg, tap og lidenskap under stjernene."
Ja, dette var et friskt pust av en roman. Her er mye filosofiering over det meste, drømmer og tanker om hva livet kan by på. Hovedpersonen er forfatter, og vil skrive om middelklassekvinnens ensomhet. Hun bor ved Pilgrimsleden, og er svært opptatt av nonner og helgener. Hun vurderer å gå i kloster, Hvor mye kan hun skrelle vekk av det som hun daglig har behov for? "Å våkne idet sola skinner, stå opp å gjøre yoga før klokken seks. Arbeid, disiplin og anarki.Lettelsen i underkastelsen. Et rom jeg kan puste i, en arkitektur der det går an å leve, et emosjonelt territorium - et kloster."
Hun leser litteratur og ser filmer om katolisismen og klosterlivet. Særlig henviser hun til Denis Diderot, fra 1700-tallet. Hun vil reise til ruinene av klosteret som Diderot forestilte seg da han skrev om den fiktive Suzanne, det ligger i Paris. Men hun har en elsker, en gift mann, og drømmer om menn. "Hun vil ha kjærlighet på det gode stadiet, før forholdet blir farlig." Kan ønsket og dragningen mot klosterlivet forenes med dette?
På veien til Paris får hun motorstsopp og ringer på mekanikeren, en mann hun nylig har møtt, og han stiller opp. Senere møter hun fire kvinner, som alle har prøvd å finne nye meninger i livet. De åpner seg for hverandre og utveksler livserfaringer som om de kjente hverandre fra før. Så reiser fortelleren videre til Paris, og opplever å se klosterruinene og hun kjenner at hun må gripe fatt i friheten, og la den blomstre.
En facinerende reise for å finne seg sjøl, en reise med mange sitater fra litteratur og filmer. Filmer som The Portuguese Nun, Viridiana, Belle de jour, Gudfaderen, Thelma og Louise. Litteratur fra Denis Didirot: La Religigiuse til Anne Carson: Eros the bittersweet, og også tekster av Hildegard av Bingen. Jeg likte denne boka veldig godt, og anbefaler den videre.
2022
211 sider
Lånt på biblioteket
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar