torsdag 21. juli 2022

Merethe Lindstrøm: Vinterhest (Noveller)



"Vi har kanskje en håndfull virkelige novellemestere i dette landet, en av dem er Merethe Lindstrøm. Det er noe dypt foruroligende i alle Lindstrøms tekster. Hun viser frem skammen, sårbarheten, ensomheten, gjør den akutt og relevant. Samtidig finnes alltid en skjev humor i detaljene, en varme og åpning mot forandring.

Den nye samlingen ligger innenfor novellesjangeren, men kan likevel leses som en tekstsyklus der det som trolig er den samme kvinnestemmen, skildrer forskjellige aspekter ved egen ungdomstid og senere voksenliv. "

Dette er en så absolutt lesverdig novellesamling! 12 nydelge noveller med handling fra reiser, leting etter noe, kanskje kjærlighet og varme, drømmer om det som var, eller det som skal komme. Det handler om minner og tilbakeblikk, om barnet, ungdommen og den voksne.  Merethe Lindstrøm klarte å fange meg i hver av disse novellene, som handler om både dyr og mennesker. I tittelnovellen Vinterhest kommer dette vakkert fram. En av novellen som sitter i meg lenge etterpå.

Lindstrøm klarer å gi oss hentydninger til noe, noe leseren må finne fram til. Dette usagte gjør at novellene hennes  blir både spennende og meningsfulle. De drar en videre, et ønske om å finne ut mer ligger alltid der. Jeg kjente at jeg var fylt av en slags høytid da jeg lukket boka etter siste novelle. 

.

Forlaget Oktober
2022
194 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar