torsdag 18. august 2022

Claire Ceegan: Tre lys 2022 (Irsk roman)


"En liten jente blir sendt til et barnløst par på den irske landsbygda, uten å vite når hun skal hjem igjen til sin egen familie. Hos de fremmede møter jenta denne sommeren en varme og en omsorg hun aldri har opplevd før, og begynner forsiktig å blomstre. Så avsløres en hemmelighet som viser henne hvor skjør idyllen er."
Jenta, som er fortelleren i boka, blir sendt til slektninger da moren venter en ny baby. Det er allerede flere søsken, og de har ikke så mye å rutte med. Hun skal bo hos Kinsella og hans kone, som bare blir omtalt som kvinnen. Hun hjelper til i huset, og blir godt tatt vare på. Kinsella oppdager at hun løper fort, og står med stoppeklokka når hun løper til postkassa. Hun får bøker, de lærer henne å lese, hun får penger til godsaker, og hun får klemmer. De viser stor omsorg for den vesle jenta. Men snart er det tid for skolen, og hun må hjem igjen.
 
En rørende historie om et barn og om voksne som har opplevelser som de har vanskeligheter med å snakke om. Nydelig beskrevet. Vi er i et landlig miljø i Irland på 80-tallet. Vi leser om hendelser på gården, vi opplever landskapet og naturen, vi hører om folk som bryr seg, hjelpsomme og nysgjerrige.

Det handler om hva som skal fortelles, hva som det skal ties om. Ikke alle hemmeligheter er like viktige. En absolutt nydelig liten roman, med en åpen slutt, som setter egne tanker igang. Leser gjerne mer av Ceegan! Dette er andre boka, da jeg nettopp har lest Små ting som dette, som også er en nydelig bok. Elsker romaner som er så kortfattet, men likevel inneholder så mye. God skrivekunst!


Aschehoug
2022
79 sider
Oversatt av Merete Alfsen
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar