lørdag 26. november 2022

Carl Frode Tiller: Det framande landet. Artemisias diktutfordring november 2022


Artemisias https://artemisiasverden.blogspot.com/p/diktsirkel-2021.html i november: Vi skal velge ein debutant, og da vet eg ikkje heilt om Carl Frode Tiller passar. Men så langt eg kjenner til, er dette første diktsamlinga hans, og da tek eg sjansen. 

 Forlaget har sagt om boka: "Det framande landet er Carl Frode Tillers første diktsamling. Han kallar det eit langdikt om kreativitet, skaping og overleving. Diktet tar seg alle friheter, og beveger seg gjennom tider og hendingar nærmast som ein slange. Gjennom verdas tilverting, fram og tilbake i menneskets historie. Med Elvis og neandertalarar, utan kronologiske og logiske grenser. Du'ets utallige metamorfoser glir saman i ein kaskade av verdsdetaljar - historiske og notidige. Alt krasjar med alt. Dei tidligaste jegarane skyt piler i Louvres montre, og verda må stadig skapast på nytt. For det går eit spøkelse over verda - og gjennom Europa."

Eg blei frista til å kjøpe denne boka, og er glad for det. Allereie på omslaget er ho spesiell og mangfoldig. Her er eit frodig måleri av Hieronymus Bosch, Lystenes hage.
Eg veit ikkje kvar eg skal begynne eller slutte, for dette stordiktet var sanneleg så omfattande og innhaldsrikt, at eg mest ikkje har fordøyd det enda. (Etter å ha lese det fleire gonger). Her er vi i alle menneskealdre, frå barnet som leiker med legoklossane, til den gamle som ikkje hugsar kven han er og  stuper, snublende. Her er himmel og helvete, truande og ikkje truande, fattige og rike. Her er våre overgrep mot natur og miljø, og alt i eit virvar av notid og framtid. Eller rettare sagt, ikkje virvar, for alt er så klinkande klårt; -veit du nok, eller kva? 

Eg meiner at eg har lese alt Tiller har gjeve ut, og sett teaterforestillinga bygd på Begynnelser, og er like forunda og mållaus kvar gong. Det er ikkje berre enkelt å lese det han skriv, for her er livskriser og visjonar og tankespinn fletta saman i  kontrastfylte bilete.  Men disse set så mykje på plass for meg.  Det er umogleg å ikkje tilrå boka til alle som les dikt!

Eg vil berre sitere frå Anne Cathrie Straume i NRK: 
"For en boblende, berusende dikt-debut! Carl Frode Tillers langdikt fyller meg med skrekkblandet jubel. (...) Det er forvirrende, det er tøft og det fungerer. (...) Voluspå har tålt tidens tann i tusen år. Hvor lenge Tillers ord blir stående, vet ingen. Jeg spår at det blir lenge."

Berre ein liten smakebit:
og i fallet ser du tangentane på pianoet inne i daglegstua lausne og vende tilbake til
elefantane på savannen
og du ser treverket lausne og samle seg i bladtunge eiker, ruvande skog

det viser seg at alle dei utstoppa elghovuda har hatt ein kropp gjømt inne i veggen og du
ser elgane rusle ut av vegkroer og hus og hytter
som om ingenting har skjedd

Aschehoug
2022
68 sider
Kjøpt

3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Takk for fint bidrag. Jeg godtar det, selv om han er en erfaren forfatter, men dog debuterer som lyriker. Kategorien er lovende norsk lyriker. Han er langt forbi lovende romanforfatter, men det trenger ikke bety at det er ensbetydende med å være dyktig og lovende lyriker. Jeg har også lest alt av Tiller, han er en av mine norske favorittforfattere. Jeg har også lest diktsamlingen og likte den godt. Leste den på Bookbites, men tenker jeg skal skaffe meg den i papir. Kan med fordel leses mange ganger og over tid.. God søndag til deg:)

  SvarSlett
 3. Hei alle sammen, mitt navn er Bohuslava Shevchenko og jeg vil dele mitt vitnesbyrd, jeg er en lykkelig gift kvinne med 2 vakre barn, på et bestemt tidspunkt begynte mannen min å oppføre seg rart for meg, det begynte litt etter litt, vi kjemper og krangle nesten hele tiden og til slutt forlot han meg for en annen kvinne fordi han ikke lenger føler noen kjærlighet til meg, jeg ble forlatt med våre 2 barn, han kommer nesten ikke til huset, men for kjærligheten jeg hadde til ham, ville jeg For ikke å la ham gå, måtte jeg diskutere problemet mitt med en venn av meg og foreslo at jeg heller skulle kontakte en trylleformler, som kunne hjelpe meg å fortrylle for å bringe ham tilbake, men jeg er typen som aldri trodde på trylleformularen. støping. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å prøve.
  Jeg gjorde alt jeg ble bedt om å gjøre, og etter en tid begynte alt å fungere bra igjen, mannen min kom tilbake til huset, ba meg og barna om unnskyldning, og vi lever alle lykkelige sammen nå, jeg kan ikke takk til Dr. Nosa Ugo som hjalp meg med å gjenopplive min familie. du kan kontakte ham gjennom hans

  E-post: karnataka.temple@gmail.com
  WhatsApp: +19297227869

  Kontakt ham for alle slags åndelige problemer og se det store arbeidet.

  SvarSlett