mandag 21. november 2022

Ida Hegazi Høyer: Kirurgen 2022 Roman"Ida Hegazi Høyers "Kirurgen" er en foruroligende innsideroman fra gastrokirurgisk avdeling, der vi møter den talentfulle kirurgen Henrik Wold. Med klinisk presisjon har han organisert livet sitt rundt jobben og karrieren, men når en niåring han har operert for en tilsynelatende udramatisk tilstand, utvikler uforklarlige komplikasjoner, begynner han for første gang i sitt profesjonelle liv å kjenne på et snev av usikkerhet. Samtidig begynner kjæresten hans å etterlyse forpliktelse på et nivå Henrik er ute av stand til å møte. Med et suverent blikk for menneskelig psykologi, med et alltid overraskende og assosiativt språk, og med et umiskjennelig blikk for det komiske, tar Høyer oss med på en to ukers utforbakke i Henrik Wolds liv. Hva skjer når fasaden begynner å slå sprekker? Når går kirurgens pragmatiske kynisme over i det destruktive? Og hva er egentlig et menneskeliv verdt?"

Henrik Wold er kirurg ved et sykehus i Oslo. Det er snart tid for ny avdelingsleder, da han som nå er leder, går av med pensjon. Wold er sikker på at han vil få stillingen. Han er sikker når han opererer, sikker i det meste han foretar seg. Også i privatlivet har han full kontroll. Han bor i ny leilighet med sjøutsikt og har svart Tesla. Han har en vakker kjæreste, Hedda, og de veksler mellom å møtes hos ham eller henne.  Ingen forpliktelser, tenker Henrik. Livet er godt organisert. 

Henrik Wold har nettopp operet en niåring, en enkel operasjon som ikke krever mye av ham. Men det viser seg å bli komplikasjoner i etterkant. Han liker egentlig ikke å ha noe med pasientene å gjøre, men blir noe uroet over det som skjer.  I et selskap sammen med Hedda opptrår han svært ubetenksomt og bagatelliserer fortellinger om pasienter med ME og ALS, noe som sjokkerer de som er tilstede, inkludert Hedda. 

Kirurg Henrik Wold  framstår som en usympatisk egoist, med lite tanker for det som skjer utenfor ham selv.  Jobben er å operere, flest mulig pasienter. Hva er et menneskeliv, eller et dyreliv verdt, for en som vanligvis har full kontroll, og som har skrevet under på at de skal reddes de som reddes kan. Men det er sjelden han tenker mer over pasientens endelikt. Når det nå etter hvert stilles krav til han, både i jobbsammenheng, men også fra hans far, som tar kontakt ofte, uten at Henrik stiller opp, og Hedda, som stiller spørsmål om framtida deres, blir dette vanskelig å takle. Han mister for en gangs skyld kontroll.

En velskrevet roman som handler om hvordan en vellykket manns sikre hverdag blir usikker, og han begynner å kjenne på et ukjent press.  Forfatteren får godt fram hvordan det psykiske presset påvirker  kirurgen, både i kropp, sjel og handlinger. Det er en lite oppløftende historie, men likevel ikke uten humoristiske innslag. Jeg likte denne romanen veldig godt.


Tiden norsk forlag
2022
267 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Jeg likte også denne godt. Et mesterlig portrett av en manns fall.

    SvarSlett