lørdag 19. november 2022

Gaute Heivoll: Dine ord 2022 Roman


 "Han er blind, men også forfatter av tolv bøker. Det er hans kone som til nå har lyttet til ham og skrevet fortellingene ned, men ikke denne gangen. Han har leid en gammel gård og hyret en sekretær, en ung kvinne, og med hennes hjelp skal han skrive en ny bok. Men den unge kvinnen har også sin historie. Og snart vil fortiden ta henne igjen. Snart vil livet hennes gripe inn i arbeidet og forholdet til den blinde forfatteren. Snart vil de stå ved en grense ingen kan krysse uten store konsekvenser. Dine ord er et intenst og sanselig kammerdrama. Det er en roman om å gjøre det umulige, om å lytte seg fram til smertepunktet i sitt eget liv. Men fremfor alt handler den om selve fortellingens foruroligende makt.

En ung kvinne som bor sammen med sin mor, har søkt på en jobb som skriver for en blind mann. Han begynte å skrive bøker etter en hendelse, der han overlevde et selvmordsforsøk. Det var da han ble blind. I ettertid begynte han å skrive bøker, med hjelp fra sin kone Terese, som skrev etter hans diktat. Men Terese er ikke der lenger, og han trenger hjelp til nye bøker.

Den unge kvinnen forlater sin mor hver dag for å skrive, noe moren er svært lite glad for. Vi leser om dagene, der forfatteren maner fram sitt indre gjennom fantasifulle reiser. Innimellom må dyrene i fjøset mates, og det må fyres i ovnen. Nabokona, den over åttiår gamle Ågot kommer innom hver dag for å hjelpe til.

Det er en spesiell stemning i romanen, det er egentlig ikke så lette å skjønne hva som skjer. Underveis gjennopplever den skrivende kvinnen hendelser fra egen barndom, om egen mor og far. Og innimellom dukker den vakre hustruen opp med barna, og blir borte igjen. 

Heivoll skriver, som alltid, svært detaljrikt og beskrivende, slik at leseren kjenner og føler de ulike stemningene. Det gjelder både innendørs og utendørs, i sprakingen av arkene den blinde forfatteren ønsker skal brenne i ovnen, når den første snøen faller, når dyrene i stallen  gir lyd fra seg. Hele romanen er på en måte en stemningsrapport, mellom han som gir ord til hun som skal skrive ordene. 

Trass i at romanen er merkelig og uforklarlig, likte jeg å lese den. Det er noe med Heivolls romaner som berører en.


Tiden
2022
184 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar