fredag 18. november 2022

Toril Brekke: Dement diamant 2021 Roman




"Det handler om en mor. Og en datter. De står hverandre nær. Svært nær. De kjenner hverandre godt. De støtter hverandre. Det har de visst alltid gjort, helt siden datteren var ganske liten. Så begynner den eldste å flyte ut, i tankene, i minnene; sammenhenger blir uklare, hun er i ferd med å bli dement. Dette er blant annet en bok om en datters kamp for at moren skal få offentlig omsorg. Hun hadde ikke forutsett at dette skulle bli noe hun måtte kjempe for, ikke i Norge, ikke i dag. Men det må hun. Det er også en roman om sterke kvinner. Om levd liv. Om enkelte rystelser, og en god del latter."


Dette er en roman som handler om en mor og en datter, og om datterens kamp mot et byråkratisk system.
Toril Brekke har valgt å skrive sin historie som roman. Moren, maleren Bjørg Brekke, er blitt dement. Den fargerike kvinnen som blomstret foran staffeliet er blitt en liten, svak og hjelpesløs person. Det er vanskelig og vondt å se sin kjære mor, som også har vært en god venninne, forsvinne litt etter litt. Det blir nødvendig med hjelp fra helsevesenet. Og hun møter velvilje i møter og telefoner, lovnader om at nå skal det skje noe. Men ingenting skjer. Hun skriver brev, og får aldri svar. Hun fyller ut skjemaer i fleng. Noen skjema må moren underskrive, selv om hun ikke er i juridisk stand til å vite hva hun skriver under på.

Brekke er ikke den første som skriver om hvor vanskelig det er å nå fram i det byråkratiske velferdssamfunnet i Norge. Det er trist lesning, men dessverre så realistisk.

Men romanen er ikke bare nedslående, da det også er mye varme og humor her. Og det handler om levd liv og minner. Toril Brekke har skrevet mange bøker, noveller. biografier og romaner. Jeg liker det hun skriver, og anbefaler så absolutt denne romanen.


Aschehoug
2021
211 sider
Lånt på biblioteket


1 kommentar:

  1. Denne har jeg notert meg. Har likt alle de ni andre bøkene jeg har lest av henne, så denne skal jeg få med meg. God helg:)

    SvarSlett