onsdag 18. januar 2023

Frøydis Lilledalen: Paradis (2021) og Mødrenes synder 2022) Krim


Fra forlaget: Jonas Bø er førstebetjent ved Manglerud politikammer. I Bø sitt distrikt er to eldre menn drept. Både metode og åsted vitner om et dyrisk raseri. For å forsterke etterforskningsgruppa, hyrer Bø inn bydelens eneste profilerer, psykologen Petra Hassel. Petra plages av en økende paranoia. Klienter dør, og privatlivet blir mindre og mindre privat. De ulike rollene blir etter hvert umulig å skille fra hverandre, alt vikles inn i hverandre, til et stort og skremmende kaos. Er hun i fare, eller er det fantasien som leker med henne? Saken krever stadig nye ofre. Hvem er ute på hevntokt i Oslo syd? Og ikke minst hvorfor?

Petra er gift med Mika og har en sønn, Kasper på ett år. Hun er en skarp observatør, og sammen med Jonas ser hun etter hvert sammenhenger som skremmer de begge. For her er det saker som angår dem begge. Gamle skjulte hemmeligheter kommer fram i dagen, og illusjoner brister.

En virkelig super krim, som er mer enn en krim. Her er mye psykologisk innsikt, og relasjoner mellom mennesker er sterke ingrendienser. Glad for at jeg lånte neste bok også, for dette likte jeg.


"En tragedie rammer to ungdommer i Oslo sydøst, og Team Bø settes på saken. De finner raskt ut at begge var pasienter på et nyopprettet behandlingssted for unge med sammensatte lidelser. Så forsvinner også en pasient og en behandler. Har de stukket av sammen? Er det de syke barnas foreldre som står bak? Skyldes forsvinningen fri vilje, eller fedrenes og mødrenes synder? I jakten på savnede brister Petras illusjoner. Både de på hjemmebane og de hun hadde i jobben. Men siden hun kjenner gutten som er savnet, blir hun likevel nødt til å lete videre. Koste hva det koste vil. I takt med tapte drømmer, vokser det fram en kamp mot avgrunnen. Både den som finnes i hvert menneske, og den andre mennesker kan dytte deg utfor."

Her er temaet ungdommer med ulike sykdommer, ME og Long Covid. Og de ulike syn på hvordan slike diffuse symptomer skal behandles. Det nyoppretta behandlingsstedet Fugl Fønix har sin metode, noe en håper ikke beskriver virkeligheten. Kynisk utnytting av syke mennesker med økonomisk vekst som baktanke. (Ikke fremmed i vår verden i dag).

Personene i bøkene er troverdig og realistisk beskrevet, og bøkene er bygd opp med korte kapitler, der flere personer får komme med sine syn på det som skjer. Jeg likte boka veldig godt, og har store planer om  følge forfatteren videre. Liv forlag
Begge bøkene lånt på biblioteket

4 kommentarer:

 1. Jeg har ig likt hennes bøker.

  SvarSlett
 2. Så deilig å ha god krim tilgode :-) Jeg skal sjekke ut forfatteren når jeg kommer hjem og får tilgang til biblioteket igjen. Nok et ukjent forfatternavn for meg. Jeg tror jeg starter med Paradis. Den virker å være litt mer i min gate. Noe "lei" sykdommer. Jeg er nettopp kommet gjennom covid (for første gang) selv. Det var no' skiiit...

  SvarSlett
 3. Tusen takk for veldig hyggelige anmeldelser! Betyr så mye at noen leser boka, og ikke minst, deler leseopplevelsen. Dette gjorde dagen. Når neste i serien kommer, kommer den også til din postkasse. Beste hilsen Frøydis Lilledalen ✨️🌹

  SvarSlett
 4. Så gøy å se at du har funnet frem til disse bøkene, er enig med deg at dette er god krim :) Kjekt å se at ny bok er på gang, heier på deg Frøydis!

  SvarSlett