mandag 23. januar 2023

Kathrine Nedrejord: Forbrytelse og straff 2022 Roman"Forbryter og straff" åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes - egentlig vil hun det ikke selv heller. Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes. "Forbryter og straff" er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff. 

En svært interessant bok, skrevet som roman, men bygger på egen opplevelse. Forfatteren skrev tidligere Forvandlinga, som også handlet om voldtekten hun ble utsatt for i Paris. Begge bøkene er svært emosjonelle, men likevel ulike. I denne er det jeg-personen Katrine, uten h, som forteller. Hun bor fortsatt i Paris, og venter på at rettsaken mot overgrepsmannen skal komme. Et år etter voldtekten ble han arrestert, uten dramatikk. Hun har bestemt seg for å skrive om han,  Men det er ikke bare enkelt, hun blir stadig konfrontert med minner, tanker som holder henne våken om natta, opplevelser i hverdagen som påvirker henne sterkt.

Boka gir et godt innblikk i offerets traumer og tap av identitet, men også kampen om å overleve ved å ta tak i hendelsen. Men så ligger tvilen der også. Kan overgriperen være en annen enn hun ser for seg?

 Her er tanker om hvordan overgrep innenfor kunstnermiljøene er blitt forskjønnet over lenger tid i Frankrike. Hun viser blant annet til Vanessa Springosas bok, som jeg las med grøss og gru.  Hun viser til hvordan hun kjenner seg som en splittet person, hun tenker og føler annerleds nå.

En godt skrevet bok, et saksinnlegg som bør bli en viktig del av rettergangen i voldtektssaker. Skulle jeg ha noe å pirke på, kunne jeg ønsket at boka var noe komprimert. Forlaget oktober
2022
298 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Takk for supert lesetips Åslaug, denne fikk jeg virkelig lyst å hive meg over. Jeg leste Lappjævel da den kom ut, så jeg vet at hun skriver godt.

    SvarSlett