lørdag 4. februar 2023

Espen Skjerven: Blod er tykkere enn vann 2021 og Kleptokratiet 2022

 Disse to bøkene har jag hatt liggende en stund. Ikke fordi jeg ikke var spent på de, etter den flotte førsteboka Slakt i 2019. Men fordi jeg har prioritert bibliotekbøker med inneveringsfrist før egne bøker. Nå var tiden klar for Skjervens to neste bøker om politoverbetjent Tom Grayton og makkeren Chris Møller.

Blod er tykkere enn vann. 


Fra forlaget:
Fosterforeldrene Ernst og Helga Vadland blir funnet drept hjemme på gården på Jæren. Når politibetjent Tom Grayston og makkeren Dagny Stokka ankommer åstedet, viser det seg at et fosterbarn mangler. Hvem er fosterbarnet, og kan det kobles til drapene? I jakten på sannheten viser det seg at fosterbarnet ikke er den eneste som bærer på hemmeligheter.

Jeg går ikke videre inn i handlingen, men trekker fram at her handler det mye om barnevern og fosterhjem. Vi følger blant anna den syriske gutten Bashir, som er asylsøker, og hvordan han behandles gjennom barnevern og BUP. Her er ligger mye viktig samfunnskritikk, på godt og ondt. Er blod tykkere enn vann? 

Tom Grayston har fått et jobbtilbud i Kripos, noe som fører han nærmere barna og ekskona, som bor i Oslo. Men i Rogaland bor søsteren, som er handicappet og de gamle foreldrene.  Hans kvaler blir en del av romanens debatt rundt familieliv, tilhørighet, nærhet og fellesskap.

En rolig krim uten blod og grov vold, men til ettertanke. Jeg syns den var godt skrevet, og likte den godt. Vi trenger slike krimbøker også!

Boka har 380 sider

Kleptokratiet 2022


Fra forlaget:Den norske miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Sofie Christensen er fast bestemt på å avdekke konsekvensene av oljevirksomheten til et norskeid selskap i regnskogen i Den demokratiske republikken Kongo. Samtidig ber en avhopper fra en beryktet opprørsgruppe Christensens svenske kollega, Anna Hagberg, om hjelp til å finne sønnene hans. Kort tid senere blir kvinnene angrepet i leiligheten deres i Kinshasa. Avhopperen og en fremmed mann blir drept. Kvinnene blir arrestert for drap. Politioverbetjent Tom Grayston og makkeren Chris Møller i Kripos får i oppdrag å reise til Kongo for å undersøke saken. Det blir starten på en sak de aldri kommer til å glemme. 

Dette ble en helt annen krim enn Blod er tykkere enn vann, som var en rolig krim uten intens spenning. Her møter vi internasjonal krim, med fortettet spenning.

Tom Grayston har tatt imot jobben i Kripos. Da Sofie og Anna oppdager grove overtramp i forhold til oljevirksomhet i Den demokratiske republikken Kongo, og dermed blir forfulgt, får Tom og Chris ansvar for saka. Korrupterte politikere og iherdig higen etter å tjene penger fører vestlige selskaper til Afrika, der oljeutvinning krever utrydding av regnskog. Urbefolkningen blir utsatt for grove overgrep, fordrevet gjennom vold og drap. Barn blir kidnappet til soldater og sexslaveri. Dessuten blir dyreliv presset, blant annet fjellgorillaene, som har vært utrydningstruet.

Skjerven har skrevet en utrolig spennende krim, intens og handlingsmettet. Men samtidig har han gitt leseren et fantastisk innsyn i hvor sårbar den kongolesiske jungelen, som er viktig for nedbøren i hele Afrika, er for stygge miljøovergrep. Og vi får et innblikk i hvordan den vestlige verdens pengemakt blant annet er med når Kleptokratiet oppstår. Vold, undertrykkelse og frykt er styrende faktorer. Dette er en fiktiv historie, men en kan ikke være blåøyd i dagens verdenssituasjon, noe vi ser daglig i nyhetene.

En krim jeg elsket å lese!  Skjerven viser virkelig at han kan skrive god krim. Tom Grayston fremstår som en reflektert og sympatisk etterforsker, med stor sans for rettferdighet, og jeg følger han gjerne både i jobb og privatliv. Skjerven viser oss i tillegg at mye som skjer i den virkelige verden på mange områder overskygger de verste fantasier en kriminalroman kan vise. Leseren får innblikk i store og tildels stygge hendelser, om det er i nære Norge, eller ute i den store verden. Engasjerende til tusen!

Boka har 378 sider
Begge er gitt ut på LIV forlag

5 kommentarer:

 1. Bra bøker dette som jeg har likt. Så spent på kommende bøker fra Espen

  SvarSlett
 2. Her er jeg helt enig med deg Åslaug. Skjerven evner å variere, men er like skarpt aktuell i bok etter bok. Dette er virkelig bra skrivehåndtverk og viser at han er levende engasjert i både politikk, naturvern og mellommenneskelige forhold. Han har raskt blitt en av mine største, norske favoritter! Gleder meg allerede til hans neste bok ut. Lokalkoloritt: festlig at Skjerven og jeg bor i samme kommune ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er blitt en av mine favoritter også. Har en god venninne i Sandnes, så er der en gang iblant.

   Slett
 3. Denne likte jeg godt også, ser frem til neste fra Skjerven :)

  SvarSlett