lørdag 18. mars 2023

Annie Ernaux: Den unge mannen 2022 Roman Fra forlagetFrankrikes største forfatter tilbake med en intens, kompakt fortelling om lidenskap. På slutten av 1990-tallet hadde Annie Ernaux et forhold til en tretti år yngre mann. I noen måneder levde hun som den lidenskapelige kvinnen hun var som ung. Slik ble forholdet en reise i tid og en erfaring som hjalp henne over et hinder i forfatterskapet. Den unge mannen er fortellingen om dette forholdet, og en nøkkel til å forstå Annie Ernaux' verk, hennes forhold til tid, minner og skriving. Den unge mannen utkom i Frankrike i mai 2022 til strålende kritikker. 

En knøttliten roman/kortfortelling om forholdet til en ung elsker. Hun elsker å skrive, og hendelser i livet hennes blir for henne nødvendige i skriveprosessen. Hun skriver derfor åpent om det som vanskelig, og om det som er gledelig. Om lidenskap på godt og ondt.  Og hun trenger ikke å utbrodere, da hun har et klart og treffende språk.

Annie Ernaux har fått et navn i litteraturen, og kan vel bare skrive om hva som helst, og oppnå fantastiske kritikker.
Dette blir for meg en tankevekker, da jeg godt kjenner til hvor tøft det er å bli anerkjent som forfatter i dag. Og hvor vanskelig det er å få utgitt en bok. Ikke for å forkleine Ernaux sin bok, Bare et lite tankekors....

Gyldendal
2022
29 sider
Oversatt av Henninge Margrethe Solberg
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Likte du den? Eller bare undra du deg over at det er lett å få utgitt bøker når ein har eit kjent namn? Eg for stod ikkje det siste avsnittet heilt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den ga meg ikke mye, og da begynte jeg å tenke over dette med å ha fått et navn. Det er ikke gitt alle å få gitt ut en så kort fortelling, og få den publiser verden over. Bare noen refleksjoner som dukket opp!

      Slett