mandag 20. mars 2023

Geir Tangen: Hundedager 2023 Krim


 

Fra forlaget: Hundedager er en dyptpløyende kriminalroman om makt og avmakt i nære relasjoner, om hvordan selve vår menneskelighet står på spill når bunnen i tilværelsen faller bort under føttene våre. En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten. Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet. Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane. 

Jeg har gledet meg lenge til denne boka, og har brukt helga på å lese den. Krim kan slukes i en jafs, eller leses sakte. Denne gangen valgte jeg det siste, da jeg følte at jeg måtte fordøye stoffet litt etter hvert.

Det handler om vold mot kvinner og barn. Et alvorlig tema, som ikke er lett å gjøre så mye med, da det som oftest skjer innenfor familiens vegger. Og overgriperen har gjerne en fasade, som gjør at han ikke så lett lar seg gjennomskue.  Politioverbetjent Gabriel Fjell får en vanskelig sak, sammen med politibetjent Rashid Suleiman, da den lille gutten blir funnet drept.  Saken blir også tøff for begge, da Fjell fortsatt sliter etter den tøffe selmordsbølgen som gikk en tid tilbake, og Suleiman har enda ikke klart å slette de mørke inntrykkene før flukten til Norge for flere år siden. De får god hjelp fra Kripos, da etterforsker Aida Ibrahim kommer for  bistå etterforskningen.  Men ulike måter angripe saka på, kan lett føre til konfrontasjoner.

Selfølgelig dukker media opp når noe skjer, og  journalister roter seg inn i etterforskningen. Og vi møter interessante vitner. blant anna en eldre kvinne med diagnosen demens.  Vi befinner oss i Haugesundsområdet, og blir kjent med turområdene, der den lille gutten ble funnet drept. 

Jeg syns Geir Tangen skriver bra krim. At han bruker dagsaktuelle tema som bakgrunnsteppe gjør romanen hans lesverdige, ikke bare som krim. Bruken av korte kapitler liker jeg godt,  og også bruken av innskutte samtaler mellom en mor og et barn, som lider under en voldelig far, holder spenningen oppe gjennom hele boka. Jeg syns balansen mellom vanskeligheter i privatliv hos etterforskerne og den tøffe etterforskningen av det mørke som etter hvert avdukes, er gjort på en eminent måte, og jeg liker dette godt. Jeg håper vi får flere historier om Fjell, Suleiman og Ibrahim.  Jeg anbefaler Hundedager som årets påskekrim.Gyldendal
2023
344 sider
Privat eie

2 kommentarer:

  1. Så kjekt å se at han klarte det denne gangen og. Har jo lest hele serien hans, og er like begeistret hver gang. Lastet boken ned på Bookbites i går, så det er like før det er min tur :)

    SvarSlett
  2. Jeg leste ferdig boka på reisen til Tanzania. Veldig bra bok:)

    SvarSlett