Elskede Emilie er en medrivende politikrim om hvordan løgnene kan være både ødeleggende og limet i en familie, om familiebånd som er skåret over, og om de mørkeste krokene av samfunnet og i menneskesinnet. Boken er den sjette i serien om Håkon Haakonsen, som Myriam H. Bjerkli har høstet gode kritikker og fått tre nominasjoner til Sølvkniven for. En sensommerdag i Sandefjord bryter noen ungdommer seg inn i en container utenfor en matbutikk. Mens de ser etter mat de kan redde fra en unødig søppeldød, finner de et avhugget hode. Lokalavisene rapporterer sjokkert om hendelsen, men ingen er mer opprørt enn politioverbetjent Håkon Haakonsen: Han kjenner mannen. Frank Skår, enkemann og faren til Emilie Skår, en jente som fikk en tragisk fireårsdag da moren døde i en bilulykke. Når han nå skal overbringe nyheten om at hun har mistet faren også, oppdager de at den nå attenårige Emilie har forsvunnet. Da den dødssyke Dagny får vite om sønnens død, kan hun ikke fortelle noe om hvor verken Emilie, eller resten av Franks kropp, befinner seg.
Jakten på den brutale morderen, der Håkon Haakonsen får hjelp av kollegaene Anders og Sylvi. blir vanskelig. Og det blir ikke enklere av at datteren, Emilie, er forsvunnet. Men leseren får parallellt med etterforskningen innblikk i hennes historie via I-Phonenotater, der hun forteller om oppveksten etter at moren døde, da hun var bare fire år. Her kommer det fram at hun og faren har hatt et nært forhold, med turer i naturen, der de kunne være sammen mens pappa fortalte om moren og hvor glad de hadde vært i hverandre. Og vi hører om koselige besøk hos farmoren, som alltid har vært der for henne. Men etter hvert som Emilie blir eldre, blir familieidyllen endret, og vi får nye perspektiv på hvordan forholdet mellom far og datter fungerer.
Farmoren ligger nå for døden, og etterforskerne oppsøker henne på sykehuset, uten at hun kan fortelle noe som fører de nærmere hva som har skjedd.
Det handler om familieforhold, hemmeligheter som fører til skam, løgn og bedrag. Dette klarer Myriam Bjerkli å formidle på en fantastisk måte. Hun har en evne til å fortelle leseren akkurat passe, uten å bli for direkte, slik at vi blir hekta på spenningen fra første til siste side. Hun har i alle bøkene vist en psykologisk innsikt som gjør historiene både realistiske og autentiske, også der vi vet at dette er ren fiksjon. Hovedtemaet i Elskede Emilie er grusomt og vondt å lese om, så jeg kunne godt vært foruten de blodige handlingene som kom i tillegg. Det ble nesten i meste laget for meg, og den bittelille minusen med boka.
Jeg har akkurat anbefalt Geir Tangens Hundedager som påskekrim, men for all del, ta med denne også! Dette er krim på sitt beste.
Bonnier
2023
284 sider
Privat eie
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar