onsdag 26. april 2023

David Grossman: Livet leker med meg. 2022. Israelsk roman



 Fra forlaget: "Det er 2008 og fest i kibbutzen: Gili og familien feirer 90-årsdagen til bestemor Vera, hun som binder dem alle sammen. Før Nina dukker opp: Datteren som en gang for lenge siden forlot Vera. Moren som en gang forlot Gili. Og kvinnen som en gang ødela livet til Rafael, Gilis far. Nå som Nina er tilbake igjen, må alt forandres - enda en gang. David Grossman er Israels kanskje største nålevende forfatter, og et navn som stadig nevnes blant kandidatene til Nobelprisen. Få romanforfattere mestrer som Grossman kunsten å la enkeltmenneskers liv spilles ut mot en større samfunnsmessig bakgrunn. Som i Livet leker med meg: Nå som Nina er tilbake, beslutter de tre kvinnene i familien å legge ut på en reise til øya Goli Otok i det tidligere Jugoslavia sammen med Rafael. Her var det at Vera over femti år tidligere ble torturert og holdt fanget i Titos fengsler. Og her er det Gili, Nina og Vera må konfrontere dilemmaet Vera i sin tid sto overfor - og valget hun tok, som endte med å prege livet til dem alle. Livet leker med meg er en roman om kjærlighet, følelser og familie - men også om politikk og historie: Om hvordan vi alle lever våre liv i skyggen av hendelser mye større enn oss selv."

Og dermed er mye sagt. En innholdsrik og interessant roman, som er nominert til den internasjonale Bookerprisen. Romanen bgger på historien til den virkelige Eva Panic Nahir, en kvinne som er kjent og aktet i tidligere Jugoslavia. Bakgrunnen er fortellinger om Titos gulagleirer, som kom fram etter Titos fall. Eva har fortalt sin historie om livet sitt og oppholdet på Goli Otek til Grossman, og ba ham om å skrive den. Datteren Tiana, støttet dette. 

Vi er i Israel. Vera fyller 90 år, og familien er samlet. endelig. Vera var gift med Milos, som ble tatt til fange og drept, trettiseks år gammel. De har datteren Nina. Vera blir også fengslet, da hun ikke vil angi ektemannen, og datteren Nina, bare skes år, blir overaltt til fremmede.  Nina får senere datteren Gili,  Gilis far er Rafael. Nina har vært borte i lange perioder, blakk, rastløs, rotløs og avhengig av rusmidler.  Nå er hun hjemme, men avmagret og syk. Hun har Amnesi, en begynnende Alzheimer. 

Nå foreslår Nina at Vera bør fortelle historien sin, hun vil ha sannheten om hvorfor moren forlot henne. Hun vil at de skal dra til Kroatia, til den tidligere gulagleiren på øya Goli Otek, der Vera oppholdt seg tre år, der hun sto på et stup i femtisju dager, uten å hoppe. Gili og Rafael skal filme og notere underveis.

Det blir en gripende reise, der både Veras og Ninas opplevelser blir avdekket. Veras vanskelige avgjørelse for å bevare menneskelige idealer, noe som medførte å forlate datteren, kommer fram.  Bakgrunnen for Ninas hat mot moren, og Gilis oppvekst uten sin mor, som ingen visste hvor var. En historie om inngripen i en familie på liv og død, med bakgrunn i krigshandlinger og brutal politikk.

Utrolig gripende, rørende, tøft, trist og likevel vakkert. En bok jeg  syns mange bør lese.



Press forlag
2022
334 sider
Oversatt av Bodil Engen
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar