mandag 24. april 2023

Sofia Lundberg: Eiketreet 2020 Svensk roman


 

Fra forlaget: "Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap - men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold. Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes. Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av."

For hovedpersonen Ester er det en opprivende og kaotisk tilværelse som venter etter den tøffe skilsmissen. Hun har mistet fotfestet i sitt eget liv. Og verst er helgene når sønnen er hos faren og hans nye samboer. Hun savner han veldig og føler seg ensom. Og hun lurer på om hun tok riktig avgjørelse da hun gikk fra mannen hun hadde elsket så høyt. Møtene med Rut, en eldre kvinne, som hun umiddelbart føler nærhet til, blir noe hun gleder seg til disse helgene. Og etter hvert fører bekjentskapet henne til nye opplevelser og større forståelse for at andre også har opplevd savn og lengsel. En dag er Rut borte, og Ester kjenner at hun må vite mer om kvinnen som betyr så mye for henne.

En nydelig roman som både er trist og humoristisk. Det handler om sorg, vennskap, kjærlighet, skyldfølelse, familiebånd og minner. Stemningsfull og gripende, full av varme og innlevelse, en bok som gjør godt å lese. Feel-good heter det visst.
 

Cappelen Damm
2021
330 sider
Oversatt av Kari Engen
Lånt på biblioteket


1 kommentar: