fredag 19. mai 2023

Gabriel Tallent: Min eneste elskede. Amerikansk oppvekstroman 2019
14 år gamle Turtle Alveston kjenner skogene ved Nord-Californias kyst bedre enn noen annen. Men der bekker, viker og odder byr på grenseløst med utendørs tumleplass, er hennes private verden innskrenket og truende: Turtle har vokst opp med sin karismatiske, men plagede far, Martin. Etter morens død har familien vært isolert. Den eneste forbindelsen til omverdenen er skolen, der de andre elevene oppfatter Turtle som en ensom ulv.
Men da Turtle gjennom den eldre gutten Jacob for første gang opplever ekte ve
nnskap, ja, til og med en første tenåringsforelskelse, begynner hun å ta inn verden med et annet blikk. Hun ser for første gang livet med faren som det det egentlig er, nemlig farlig og uholdbart. For å kunne begynne på nytt må hun først bryte med fortiden ? ved hjelp av de overlevelsesteknikkene som faren har lært henne. Det som følger, er en opprivende historie om mot og håp og om redning og oppretting av fortidens feil. Om hvordan en tenåringsjente må kjempe både fysisk og følelsesmessig for å ta livet tilbake.

Dette var sterk kost. En gripende og grusom oppvekstfortelling fra et miljø som er svært skremmende. Det er vondt å lese om Turtles opplevelser fra beundring og kjærlighet til faren, til å skjønne at dette er noe helt annet. Løsrivelsen er tøff, det er den unge jentas styrke og vilje som gjør at hun klarer å kjempe seg videre. En godt skrevet debutroman som nok vil sitte i meg lenge.

Cappelen Damm
2019
Oversatt av Stian Omland
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne høres fin ut, men har akkurat hørt Abida sin bok. Uff, for en far og en mann hun ble tvangsgiftet med. At verden kan være så vond. Ha en fin dag, her skinner sola :)

    SvarSlett