onsdag 10. januar 2024

Merete Morken Andersen: Hav av tid (Roman) 2002


Jeg skriver ikke så mange omtaler for tida, sjøl om jeg leser mye. Men denne boka måtte jeg bare formidle min beundring for. En bok jeg så absolutt anbefaler. Velskrevet om et svært ømtålelig og vanskelig tema.

"Johan og Judith har vært skilt noen år, når datteren på seksten plutselig tar livet sitt. I årene etter skilsmissen har de knapt vekslet et ord. Natten før begravelsen møtes de endelig, og må snakke sammen. De må gjenoppleve det som en gang var. Kjærligheten, lidenskapen og sine sterke følelser for Ebba, som var et midtpunkt i begges liv. De må forsøke å forstå det uforståelige: Hvorfor døde kjærligheten, og hvorfor ville ikke Ebba leve lenger?"

"Det er en stille sommermorgen når Ebba står opp, drikker et glass juice og setter på oppvaskmaskinen. Hun er seksten år gammel. Så går hun ut på trammen, tar på seg morens støvler, slynger et blått rep over en gren og henger seg."

Etter en vakker innledning som beskriver en sommerkveld i byen, går leseren rett inn i Ebbas dramatiske hopp som tar livet av henne. Hun er 16 år, har mange mennesker rundt seg som er glade i henne. Foreldrene Judith og Johan, stemoren Minna, lillesøsteren Jennifer og kjæresten Erlend. Ingen skjønner hva som skjedde, de sliter med å finne ut hvordan de skal leve videre. 

Dette ble en utrolig sterk bok, en vond bok, og en likevel vakker bok. Trass i det dramatiske og sjokkerende som skjedde, klarer forfatteren å formidle det som skjer på en klok og varsom måte. De som sitter igjen opplever sorgen og savnet på ulikt vis, og det er særlig fokus på Judith og Johans reaksjoner leseren møter. De har ikke snakket sammen på mange år. Johan er gift med Minna, og sammen har de datteren Jennifer. Jennifer ligner Ebba, og de har hatt et nydelig søskenforhold. Ebba har etterlatt seg et brev til Jennifer, som hun skal åpne på sekstenårsdagen sin. Hun er nå tre år. 

Kvelden før begravelsen møtes foreldrene, med sine tanker om hva som har skjedd i forhold til Ebba. Et sterkt, og nødvendig møte, der begge må fortelle sin egen historie for å kunne forstå Ebbas.  Fortell det vakkert, som et eventyr. sier Judith til Johan. Men livet har gitt dem smerter, noe de ikke alltid har taklet så godt. Lille Ebba har tidlig tatt ansvar og vist omsorg. 

En fantastisk roman om kjærlighet, som ikke alltid er nok til å gi varig lykke, verken hos barn eller voksne. En roman du ikke glemmer. Anbefales.   

Gyldendal
2002
335 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar