tirsdag 23. januar 2024

Vigdis Hjorth: Gjentakelsen Roman 2023



"Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten. Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus."

Vi skal tilbake til høsten 1975.

Det handler om en familie bosatt i et rekkehus på Tåsen i Oslo. De vil snart flytte til noe større og flottere. Allerede her øyner vi klasseforskjellene, som kommer til å prege romanen. Moren har behov for full kontroll, særlig overfor eldste datter, som nå er 16 år. Faren lusker stille i bakgrunnen, med forsiktige hentydninger om å la dattere være i fred. 

Dette er en av de sterkeste "oppvekstromaner" jeg har lest. 16-åringens kamp for å være normal, slippe inn i de andre ungdommenes sorgløse og løsrivende periode i livet, er fantastisk godt beskrevet. En ung jente som er kreativ, utforskende og sårbar, som ønsker å være uavhengig. Ikke lett i et hjem, som er så sterkt preget av den sykelig dominerende moren, livredd for hva som kan skje.  

Som vanlig skriver Vigdis Hjorth så intenst at det er umulig å slippe unna. Hver setning borer seg inn under huden, og jeg blir rett og slett drevet inn i hadlingen. Og det er vondt å lese om traumer, usikkerhet og løgner.

Den beste boka fra Vigdis Hjorth, som jeg beundrer som forfatter,



Gyldendal Damm
2023
142 sider
Lånt på biblioteket



 

4 kommentarer:

  1. Det er så kjekt å lese omtaler av denne boken, for vi er alle hjertens enig om at boken og forfatteren er utrolig god. Vigdis Hjorth har besøkt Bergen mange ganger, og jeg har fått med meg en god del foredrag med henne. For en dame!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en opplevelse å høre henne "live". Sist jeg hørte henne var på Kristin-stevne her i Skaun. Utrolig flott.

      Slett
  2. Ja, absolutt en veldig god roman.:) En av hennes beste.

    SvarSlett