torsdag 22. februar 2024

Anne Stern: Jordmoren i Berlin SpenningsromanFra forlaget:
1920,-tallet: En kvinne blir funnet død, druknet i elva Spree. Politiet tror hun har tatt sitt eget liv - men kan det stemme? Den unge jordmoren Hulda Gold er på jobb hos den druknedes nabo, som nekter å tro at det dreier seg om selvmord. Sammen med kriminalkommissær Karl North, trenger Hulda seg inn i byens skyggeside, steder der folk ikke gjerne snakker med politiet, og hvor grusomme hemmeligheter kan skjule seg blant stor nød.
Dette er den første boken om jordmoren Hulda Gold, en krimserie som utspiller seg i Berlin på 1920-tallet.

Jeg fikk denne boka fra Anita med bloggen Artemisias verden da vi møttes på Gran Canaria i februar. Og da ble det lesing på flyet hjem, og resten i vinterferien i Oppdal.
Denne boka likte jeg. Her er det mye historie fra mellomkrigstida i Berlin, og det nærmer seg en kriminalroman av den gamle sorten. 
Jordmoren Hulda er på barselsbesøk da en kvinnen blir funnet druknet. Politiet mener det er sjølmord, men den gravide naboen nekter å tro at det var slik det skjedde. Den døde hadde jobba som sykepleier på et sykehus for sinnslidelse, men var nå prostituert. Dette vekker Huldas nysgjerrighet, og hun setter igang egne undersøkelser, noe som ikke blir ufarlig.
 Kriminalkomissar Karl North, som Hulda blir kjent med, er for lite seriøs i forhold til saka, noe Hulda reagerer på. Samtidig får hun gode følelser for den sympatiske mannen. Hva ligger bak hans vegring?

En lesverdig roman, interessant om miljøet i Berlin på den tida, hundre år tilbake i tid. Vi leser om kvinnesak, barsel og fødsler, om hvordan barn med ulike vansker blir behandlet, ikke like oppløftende. Men vi leser også om kjærlighet og følelser, gleder og sorger i hverdagen.

Romanen er den første av flere der Hulda Gold er hovedpersonen. Forfatteren stiller seg spørsmålet om vi er blitt så mye klokere det siste hundreåret. Hun er redd for at demokratiet vårt i dag ikke er sikrere enn den gang. Hun oppfordrer til å være som Hulda: lytte til hverandre,være vaktsomme og åpne øynene for det som skjer rundt oss. Være politisk!

 
Aschehoug
2020
362 sider
Egen, fått av Anita

3 kommentarer:

  1. SÅ bra du likte denne , noe jeg i grunn hadde blitt forbauset hvis du ikke hadde. Fin omtale du har skrevet:) Ha en god helg Åslaug:)

    SvarSlett
  2. Fin omtale Åslaug, jeg har bestilt boken på biblioteket.
    God helg!

    SvarSlett