tirsdag 5. mars 2024

Agnes Lovise Matre: Fritt vilt. Norsk krim. 2024


 "Ny Alvsaker-krim!

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen.?

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg. Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste."

Når Agnes Matre kommer med ny bok, er gleden stor. Jeg har likt bøkene hennes veldig godt, og det ble ikke annerledes denne gangen heller.

Det er et tøft miljø som beskrives i den utad så rolige bygda. I det skjulte foregår mye som ikke tåler dagens lys. Unge jenter selger dop, selger nakenbilder av seg sjøl og omgås godt voksne menn. Ikke alle foreldre er uvitende om hva som skjer, men bryr seg lite. Her ligger mye grums, og det avdekkes et miljø der ungdommene i bygda mer eller mindre lever sitt eget liv, et liv på siden av samfunnets normer.

Politistasjonssjef Bengt Alvsaker og hans samboer, Lerke, som er kriminaltekniker. får mye å arbeide med. Saken fører til at de ikke får mye tid sammen, og det er noe som skurrer mellom dem. Og da Thomas, sønnen til Alvsaker, er en av de unge vi blir kjent med i romanen, blir det ikke lettere for den sympatiske etterforskeren.

 

Dette er en krim med stort innslag av  samfunnsproblemer i forhold til ungdomskriminalitet, rus og psykisk helse. Agnes Matre skriver drivende godt, og gir leseren et godt bilde av bygda og menneskene som bor der. Vi plasseres er midt i handlingen, som er realistisk og troverdig.  Romanen har korte kapitler, noe jeg liker, og jeg kan bare si at dette var en stor leseopplevelse, igjen!Gyldendal
2024
358 sider
Kjøpt, egen bokhylle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar