lørdag 9. mars 2024

Lars Mytting: Skråpånatta. Tredje roman i trilogien om søsterklokkene og Hekneveven.



 Skråpånatta er en episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død. En ny generasjon på Hekne har arvet forfedrenes besettelser, og aner at Heknevevens varsler snart vil fullbyrdes, blant dem varselet om Skråpånatta, dommedagsnatten som etter gammel bygdetro skal bli den kjente verdens siste dag.

Endelig ble boka ledig på biblioteket, og jeg kunne lese slutten av trilogien om kirkeklokkene, som aldri skulle vært adskilt. En fantastisk historiefylt trilogi, der vi opplever skifte i tider i den lille bygda Butangen ved Fåvang i Gudbrandsdalen.  Nå er vi kommet til 1936, og vi møter enda en gang den aldrende presten Kai Schweigaard, som for over femti år siden godtok at stavkirken med en av søsterkokkene ble flyttet til Dresden i Tyskland. Dette har han angret bittert på i ettertid.  

Hekneveven, som de to sammenvokste tvillingene Halfrid og Gunnhild, vov i 1613, er ansett som tapt for alltid. Men i 1914 fant Kai Schweigaard den innsydd i kirkens gamle messehagl. Dette har han   holdt hemmelig, til han nå gir den unge Astrid Hekne, barnebarnet til hans stor kjærlighet med samme navn, den vakre vevnaden. Det er urolige tider i Europa,  og Astrid må beskytte veven.

 Søsterklokkene har den særgene egenskapen at de ringer når noe dramatsik skjer. En aprildag ringer Gunhild, klokken som nå er gjemt ved Butangen kirke. Krigen er kommet til Norge. Tyskerne har lenge vært opptatt av søsterklokkene, og nå dukker de opp for å hente Gunhild. 

Astrid og den gamle presten Kais kamp for å redde klokken og veven krever mye når også mange i bygda støtter nazistene. Og rykter om Heknevevens spådommer om Skråpånatta blir også  brukt imot Heknefamlien. De vanskelige krigsåra rammer Butangen sterkt. 

Denne trilogien har vært en fantastisk spennende og gripende lesning. Mytting har gitt oss fantasi, overtro og eventyr  i skjønn forening med realistisk historie. Det har handlet om kampen mellom det gode og det onde, og om rettferdighet. Dramatikken rundt søsterklokkenes gjenforening er rørende og nydelig og sterkt følelseladet. Mytting er en ordkunstner som skriver levende om samspillet mellom mennesker og gir oss vakre og dramatske naturskildringer.  Hel ved!


Gyldendal
2023
563 sider
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Kjekt at ventetiden var over, og ikke minst at du (selvfølgelig) likte boken. Det er lenge mellom så gode serier som denne her, god for oss som liker blandingen av historie og spenning.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. I'm thankful for stumbling upon your post; it was a great read!

    SvarSlett